Esquelbecq, boekendorp

Soms is er niet veel nodig om een idee te laten opwellen uit onze geest. Evelyne Valois, de huidige voorzitter van de vereniging « Esquelbecq, Boekendorp » besloot tijdens het lezen van een artikel in de Chasseur Français van oktober 2006, over de oprichting van het Boekendorp in Fontenoy-la-Joûte, zichzelf in het avontuur te werpen met een Boekendorp in Esquelbecq.

 Boeken maken steeds een belangrijk deel uit van haar leven : ze houdt van lezen, ze houdt hartstochtelijk van boeken, ze houdt van dit kleine groene plekje in een uniek erfgoed, typisch voor Vlaanderen, Esquelbecq, een dorp die ze heeft zien ontstaan, groeien en opbloeien in haar persoonlijke als professionele leven. Het is zo dat de Chasseur Français haar leven ingrijpend veranderde, haar ingeving bestond erin om oude stenen en oude boeken in het huwelijk te laten treden in Esquelbecq!

Om zich in te beelden wat er effectief met zo’n project gepaard ging, organiseerde ze in januari 2007, een verplaatsing naar Redu; een Boekendorp gevestigd in de Belgische Ardennen sinds 1984, met reeds een tiental geïnteresseerde personen in dit project. Tien dagen later, richtte zich een werkgroep op en de vereniging “Esquelbecq Boekendorp” werd in het leven geroepen.

De gemeente, het project ondersteunend, sluit zich aan door verscheidene beschikbare ruimtes aan te bieden voor de inrichting van gespecialiseerde boeken. De machine ging zeer snel aan het rollen en de groepen zijn verantwoordelijk voor het vinden van financiering, alsook het zoeken van professionelen die lid willen worden van het project… . Sinds die dag, zijn de fans altijd vertegenwoordigd en jaarlijks zijn er meer en meer die het boekendorp beschermen en die een ode brengen met de reden waarom ze strijden sinds 2007 :HET Boekendorp in Nord-Pas-de-Calais maar bovendien HET enige boekendorp ten noorden van Parijs.