Wat is een boekendorp nu eigenlijk?

 

Het concept werd ontwikkeld in 1964, door Richard Booth, Wales, in Hay-on-Wye. Het biedt een voorbeeldmodel voor duurzame plattelands- en toeristische ontwikkeling, die inmiddels werd overgenomen door talrijke landen, waaronder België en Duitsland. Volgens de definitie van Richard Booth, is een Boekendorp : « De oprichting in een gebied gelegen in een pittoreske of toeristische omgeving waarvan de belangrijkste activiteit gebaseerd is op handel in oude en tweedehandsboeken , oude gravures en alle beroepen met betrekking tot deze objecten, zoals boekbinders, vergulders, lijstenmakers, papierfabrikanten, ambachtelijke drukkerijen, enz… »

 

Momenteel zijn er 8 boekendorpen in Frankrijk : Bécherel, Montolieu, Fontenoy-la-Joute, Cuisery, La Charité sur Loire, Montmorillon, Ambierle, Esquelbecq. Een netwerk van « Europese boekendorpen » bestaat tot op heden en verenigt 6 dorpen : Brevevoort (Nederland), Fjaerland (Noorwegen), Hay-on-Wye (Wales), Montolieu (Frankrijk), Redu (België) en Wünsdorf (Duitsland).

 

Deze dorpen verwelkomen meerdere tientallen boekprofessionele,  in een landelijk of historisch kader. Daarbij komend is er het organiseren van evenementen en activiteiten die elk dorp in staat stellen zichzelf uit te stralen op grote schaal en ter plekke bezoekers met verscheidene achtergronden aan te trekken, wat (dit alles heeft) onvermijdelijk gevolgen heeft voor het culturele en economische leven in de regio.

 

.