De acties van de vereniging

 

De verenging wil een originele en duurzame organisatie creëren, in het hart van het dorp Esquelbecq door het project « Boekendorp » te ontwikkelen, die niet louter een hergroepering is van professionelen, maar eveneens een divers en gevarieerd activiteitenprogramma op touw zet door de vereniging «  Esquelbecq, Boekendorp ». De vereniging heeft tot doel een betere toegang te bieden tot het grootste aantal literaire expressies en literaire cultuur.

 

Het hoogtepunt van de vereniging is de « Nacht van de Boeken » sinds 2007 elke eerste zaterdag van juli. Dit literaire festival die loopt van 16u. tot laat in de nacht, brengt

tweedehands boekhandelaren, uitgevers, illustratoren, kunstenaars,… maar ook en vooral auteurs dichterbij hun publiek die van deze afspraak gebruik maken om hen signeersessies, openbare lezingen, paneldiscussie,… aan te bieden.  Dit literaire feest is uitgegroeid tot een niet te missen evenement voor alle literatuurliefhebbers waar elk jaar grote namen van Franse en internationale schrijvers vol overgave hun passie komen delen met een bevolking die cultuur zoekt.  De vereniging organiseert eveneens, elke derde zondag vanaf oktober tot mei ; boekenmarkten, die vakkundigen uit Frankrijk en België verenigen. Het biedt ook literaire cafés, dit is de mogelijkheid bij uitstek om auteurs, uitgevers en kunstenaars te ontmoeten, en dit alles in een gezellige en warme sfeer die de artisanale brouwerij Thiriez aanbiedt.